Jullie verhalen

SLAPELOZE NACHTEN

5 reacties

Slapeloze nachten, veel vissen en mooi weer in het meerval-paradijs van Europa
(26 sept 2013 – 12 okt 2013 met Rob, Nan, Tom, Anita, Pascal en Hans)

De lange rit naar Spanje. Woensdagavond, de boot staat bepakt en bezakt, klaar voor vertrek.
Boot gepakt
Donderdagochtend om 05.00 uur rijden we weg, einddoel Benifallet, Spanje, voor 2 weken meervalvissen op de Ebro. Na 1760 km rijden staan we uiteindelijk vrijdagmiddag voor de finca van Nick pal aan de Ebro, wat een mooie rivier is dit toch, de rest van het gezelschap zou het weekeinde arriveren.
Snel de 40 aasvissen verzorgen welke ik 3 dagen voor vertrek in België opgehaald heb. Shit een dooie en nog 2 … Uiteindelijk waren de 25 zeeltjes allemaal dood, de 15 karpertjes deden het nog wel. Dat wordt feederen! Zaterdagmiddag zien we het eerst Pascal aan komen rijden en later ook Tom, Anita en Hans. Hun aasvissen komen wel goed aan en we besluiten alles op één hoop te gooien,  we zien wel wanneer ze op zijn, we kunnen altijd nog palingen halen in de Delta. Super mannen, nog bedankt! Na een paar borrels, en daarna nog een paar, een lekker bord home-made Chili gemaakt door Nan gegeten waarna bijna iedereen moe het bed in stapt. Morgen beginnen we met vissen.
Yes, het water op. En inderdaad rond 16.00 uur varen er 3 boten bewapent met ieder 4 hengels de Ebro op, speurend naar een mooie plek. De Ebro staat erg laag maar stroomt lekker, grote wierbedden, de helft nog vast de andere helft drijvend door ‘t water. Het wordt lastig met onderwaterdobbers te vissen! De temperaturen zijn nog hoog, rond de 30 graden en het water is met 24 graden niet veel koeler, en bovendien glashelder. Het is een geweldig gezicht om tot meer dan 3 meter diepte de kiezeltjes op de bodem te zien liggen.
We zien een mooie plek uit de stroming en gooien daar onze ankers uit. Uiteindelijk hebben de ankers grip en we liggen (de rivierbodem is alleen maar rots en grind). Klaar voor de eerste nacht op de nieuwe boot. Vier hengels uitgevaren en ze staan afgespannen naar de kant, nu eerst een peukie roken, “kloink” dat was de breeklijn. We vissen nog geen 10 minuten en de eerste kleine meerval is al binnen, dat gaat lekker zeg ik nog. We vangen die nacht er nog 3 bij, allemaal kleine vissen tot 120 cm en hebben zeker een keer zoveel aanbeten. (aanvallen van nog kleinere meerval).
Onze nieuwe trots ligt voor anker
Één van de kleine meervallen
Succes. Wij hebben super geslapen op de boot en rond een uur of 10 varen we terug naar de finca. Eerst nog een stop bij het dorp om vers brood bij de bakker te halen. Iedereen heeft ‘t zelfde verhaal, veel aanbeten, veel kleine vissen. De volgende nacht is ook Hans van de partij, nog enigszins brak van een iets te gezellige avond. Zo vissen we de avonden en nachten vanaf de boot. Overdag maken we zo nu een en dan een drift … verticalen met dauwwormen en vissen Op één van de nachten wisten we met 4 boten 28 meervallen te vangen! Die bewuste nacht ving ik er 8 waarvan een mooie 180-en 210-vis. Dat is een nieuw PR … super! Twee dagen later liggen we een stukje stroomopwaarts. Ik vis nog maar met 3 hengels want door de vele aanbeten is het gewoon te druk voor een 4de.  Rond 22.00 uur worden de aanbeten wat minder en we besluiten vroeg de zak in te gaan om een beetje slaap in te halen. Een half uurtje later stonden we weer in de boot te drillen de ene na de andere aanbeet deed ons tot 01.30 uur bezig zijn. De laatste hengel wilde ik niet meer uitvaren. Niet meer uitvaren?? Waar ben je hier nou voor Rob??? Uitvaren die hengel, zo gezegd zo gedaan en na 10 minuten val ik als een blok in slaap. Om 04:30 maakt Nan me ruw wakker “ROB je slip staat te gieren, hoor je dat dan niet!!!” Ik ben klaarwakker en grijp de hengel, met een werkelijk gierende slip, uit de steun … BAM … hangen, dit is serieuze shit, niets geen kleintje.
De vis is op volle snelheid en moeilijk af te remmen, Na een fantastische dril komt de vis achter de boot aan de oppervlakte “woww … deze mag ik niet verliezen” duikt weer weg, pakt een paar meter lijn, en neemt ‘t ankertouw mee, de 62/00 gevlochten lijn perst zich meteen diep in het touw en alles zit zo vast als een huis. De vis was vermoeid en zwom rustig aan de oppervlakte. Snel in het rubberbootje gestapt en na het doorknippen van de lijn kon ik de vis in de rubberboot trekken. Een dikke YES klinkt er over de Ebro, ‘t zal toch niet weer !?! Snel ruw meten, 225 dat is het tweede PR in drie dagen tijd ! Ik stringer de vis om morgen preciezer te meten en om mooie foto’s te kunnen schieten. Nan een dikke kus, top vismaatje. Uiteindelijk is ze op 220cm uitgekomen. Twee keer raden welke hengel dit was.
Twee keer PR verpulverd in drie dagen tijd. 210 & 220
En het gaaat maar door. Verder worden er, tussen de kleintjes door, nog een paar grotere vissen gevangen Tom pakte een mooie 205 cm vis en wist er zelfs 2 tegelijk aan 1 onderlijn te vangen, 190 aan de dreg en 80 cm aan de neushaak (of andersom).
Pascal vangt ook een net-geen-2-mtr vis en verspeeld 2 grote vissen. Hans blijft op 170 steken
Inmiddels zitten we samen over de 100 meervallen en zijn daarmee ook door de 100 aasvissen heen. Feeder hengels opgetuigd, dat leverde ook niets op!! Dus rijden Nan en ik naar Deltebre en komen terug met 9 kg palingen op een ijsbedje. € 130 armer, maar we konden weer vissen. Tom haalt nog een stuk of 20 aasvissen op bij Martin Plevier van De Meervalspecialist, thnx mate. Eigenlijk willen we echt grote aasvissen om zo wat selectiever te kunnen vissen op de grotere meervallen. Helaas is daar niet aan te komen en zullen we het met het beschikbare moeten doen.
Nieuwe 1,3mm nylon onderlijnen moeten voorkomen dat de paling zich in de knoop draait. Ik wil ze in de staart haken zodat misschien de kleine meerval zich niet haakt. Niets bleek minder waar. De palingen werden vol gepakt en we vingen de een na de andere van het bekende formaatje. Groot voordeel was wel dat de paling de aanbeten overleefden en je gewoon weer met dezelfde paling door kon vissen. Ik heb drie keer op een rij met dezelfde paling vis gevangen. Toen ik hem de vrijheid terug gaf, zwom hij gewoon lekker weg, ‘t beestje had duidelijk z’n avond niet!
Weersomslag. Op zaterdag vertrekt Hans weer richting Nederland en blijven we met 3 boten en 5 man achter.
Na het weekeinde veranderde de weersomstandigheden, minder warm, de nachten zijn koeler (tot 8 graden) en beduidend meer wind. Zoveel wind dat we midden in de nacht van de ankers afwaaien. De grote tent erop is daarbij een prima windvanger! Snel de hengels binnen draaien, ankers binnen halen en we varen terug naar de finca om daar de boot aan de kant te leggen en te gaan slapen. Ook Pascal heeft problemen met z’n ankers en verliest er een. De volgende dag waait t nog harder en gaan we ’s nachts niet de rivier op. De boodschappen worden gedaan en avonds gezellig uit eten. De volgende dag is de wind gezakt en ‘s avonds liggen we weer klaar voor de nacht. het is beduidend rustiger met de aanbeten na de weersverandering en we hebben even wat meer tijd om van de rust te genieten. Twee vissen vangen we die nacht.
Ook Nan bewijst meerval te kunnen vangen
Onder een strakke bak koffie bespreken we dat komende nacht de laatste visnacht zou zijn. De scherpte gaat er toch een beetje af na 2 weken vissen en we gaan vanavond niet meer de rivier op. We lappen nog een paar stuivers bij elkaar en halen vlees voor op de BBQ. Tijdens de BBQ zetten we ook 2 hengels met OWD’s uit … je weet maar nooit! Er zat uiteindelijk zo een gigantisch wierbed in, dat we de lijn hebben moeten doorsnijden omdat deze niet meer tegen te houden was. 125 mtr 62/00 naar de kl….!
Vrijdag, de laatste dag is aangebroken, overal ligt er zooi, lege rubber boten, bb motoren, emmers en vooral veel viszooi Morgen begint de lange terugreis. Nan en ik gaan nog ff de toerist uithangen en we traileren de boot later die middag. Trailer te water, boot erop en klaar, rijden maar. Nou ff niet, De Espace wilde niet omhoog , wel naar beneden! De voorwielen hadden geen grip genoeg.  Een kwartier later, 3 mm profiel van de banden en aan de stank te ruiken, de koppelingsplaten verbrand, stonden we uiteindelijk met klotsende oksels boven aan de helling. Er verschijnt weer een glimlach op m’n gezicht als ik Nan hoor zeggen “we hebben een 4×4 nodig”.De laatste avond nog gezellig uit eten en aan het borrelen geweest ter afsluiting van de trip.Terugkijkend op twee fantastische visweken hebben wij (Nan en Ik) rond de 40 meervallen gevangen, 2 x PR verbroken 210 en 220cm én nog 3 vissen tussen de 170 en 190.
Alles met elkaar hebben we zeker 150 meervallen gevangen en iedereen heeft mooie vissen gevangen. Kortom een super vakantie met een super gezelschap!
Groetjes,

Rob van Os

Meer leesvoer

Een nachtje afspannen met Stefan Tuin

Lees meer

Legendarische nacht met meerdere 2m+ vissen in Nederland met team Tom-Cat.nl

Lees meer

Grote Goudmeerval voor Mark Bentum team Tom-Cat.nl

Lees meer

5 reacties. Leave new

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu