1. Home
  2. /
  3. Kwakhout

Kwakhout

Kwakhout voor het clonken, dus het verleiden van meerval. Kwakhoutjes zijn er in verschillende vormen en lengten. Het is de toverstaaf voor het meervalvissen! Het kwakhout wordt gebruikt om de meerval te lokken en zijn / haar nieuwsgierigheid te wekken, door te clonken. Welke ”clonk” beste bij jouw persoonlijke vorm van visserij past zul je merken met de tijd. Het is nuttig om wanneer je wat hoger boven het water zit – te kiezen voor een langer kwakhout. Zit je dicht op het water, neem een kortere. Ook de grootte van de kop heeft invloed op het geluid. Ook hier zit weer persoonlijke voorkeur aan vast. Kortom: probeer meerdere clonks (ps. je zult er ook een paar verliezen ;)) om te ontdekken wat het beste werkt voor je persoonlijke stijl van meervalvissen werkt en de diverse stekken waar  je op vist. Vraag ook je collega meervalvissers om tips op het gebied van clonks! Onze tom-cat.nl kwakhoutjes zijn getest in de praktijk en komen uit de meesterhanden. Gegarandeerd succes dus!

Vissen op meerval met kwakhout

Er zijn ontzettend veel theorieën over waarom vissen met kwakhout nou zo goed werkt voor meerval. Een logische uitleg is de elektromagnetische gevoeligheid van de meerval. Alle vissen maken gebruik van geluidsgolven om te communiceren. Tijdens het eten nog meer. Om precies te zijn het geluid rond de 140 hz. Met het clonken worden deze geluidsgolven nagebootst. Tijdens een geslaagde clonk ontstaat er een heel scala aan geluidsgolven. Hier binnen zitten ook de 120-160 hz. geluiden, waar de meerval dus meteen door aangetrokken wordt. Je zult voor je eigen water moeten ontdekken of series of enkele clonks het beste werken. Of gewoon eventjes helemaal niet clonken.

Hoe te clonken met een kwakhout of clonk?

Om succesvol te Clonken moet je de clonk met gevoel hanteren. De beweging moet echt vanuit de onderarm komen, met een ontspannen hand. De onderarm laat je ontspannen richting het water gaan, in een lichte beweging naar achteren. Zodra de kop van het kwakhout onderwater verdwijnt, met de pols versnellen naar achteren. Dit herhalen - tot het perfect gaat. Vervolgens is het belangrijk om te ontdekken wat werkt qua series clonken. Of dat je te maken hebt met dressuur water - waar meerval het clonken met iets negatiefs associeert. Vergeet hierbij niet het juiste aas aan te bieden. Soms triggeren ze direct op aasvissen op fireball-montages of onder de dobber. Soms is het kunstaas en vergeet de allerbeste methode niet: Dauwwormen!

Merken

Menu