Tips & Tricks

Boetebedragen Sportvisserij 2024

Geen reacties

Boetebedragen Sportvisserij 2024

Voor ons als meerval vissers is het ook wel fijn te weten wat je te wachten staat aan boetes bij overtredingen. Nu maar hopen dat de BOA of Agent niet met het verkeerde been uit bed gestapt is en een beetje op de hoogte is hoe het gaat met het vissen op meerval. Zo vervelend als je alles opnieuw moet uitvaren 😉 Dit jaar is het goede nieuws: De boetebedragen zijn gelijk gebleven! Dat is winnen.

>> Laatst geupdatet: 29-04-2024 <<

De belangrijkste boetes en feitcodes vind je hieronder (bron: Sportvisserij Nederland):

 • Geen schriftelijke toestemming met één of twee hengels: €160,-
 • Geen schriftelijke toestemming met meer dan twee hengels: €370,-
 • Niet op eerste vordering ter inzage afgeven schriftelijke toestemming: €110,-
 • Niet op eerste vordering ter inzage afgeven huurovereenkomst: €110,-
 • Vissen met vistuig wat niet aan voorwaarden voldoet met één of twee hengels: €320,-
 • Vissen met vistuig wat niet aan voorwaarden voldoet met meer dan twee hengels: Officier van Justitie bepaalt het sanctiebedrag.
 • In de gesloten tijd vissen met verboden aas: €110,-
 • Nachtvissen op plekken waar dit niet mag: €110,-
 • Vissen in en bij een aangewezen stuw of in of bij een aangewezen vispassage: €160 ,-
 • Vistuig voorhanden hebben terwijl vistuig op dat moment verboden is: €110,-
 • 1 of 2 hengels voorhanden hebben zonder toestemming: €110,-
 • Meer dan twee hengels voorhanden hebben zonder toestemming: €160,-
 • Ander toegestaan vistuig voorhanden hebben terwijl men niet bevoegd of gerechtigd is om in dat water te vissen: €320,-
 • Vissen met een levende aasvis: €450,-
 • Ondermaatse vis voorhanden hebben: €160,-
 • Vis voorhanden hebben waarvoor een gesloten tijd van kracht is: €160 ,-

De totale uitleg per onderdeel vind je hier (de wetten van de overheid omtrent het vissen). 

Waar je goed op moet letten wanneer je op meerval vist om boetes te besparen

Het meervalvissen is en blijft een aparte tak van sport. Al het materiaal is net wat robuuster, steviger en anders. Dit is nodig gezien het gedrag van meerval en de grootte van deze prachtvis. Ook qua gebruik van aas gaat dit net wat anders dan wanneer je op ‘normale’ roofvis vist. Vandaar ook het nodige uitgelicht waar je als meervalvisser specifiek echt even goed rekening mee moet houden.

Derde hengel vergunning

Zorg dat je een derde hengel vergunning hebt voor de wateren waar de mogelijk is als je daadwerkelijk met drie hengels gaat vissen. Heb je alleen een derde hengel bij je, als reserve? Zorg dat je deze in het Foedraal houdt of dat er geen haak bevestigd is! Dan kun je hiervoor niet bekeurd worden – in het foudraal of zonder haak wordt het niet meer bestempeld als ‘vistuig’ wat je voorhanden hebt. Dit geldt dus ook voor feeder hengels voor het vangen van aasvissen etc.

Vissen met levend aas op meerval

Het vissen met levend aas op meerval is in Nederland verboden. En een duur grapje als je wel betrapt wordt. Ondanks dat het jammer is, zijn er natuurlijk super goede alternatieven. Dit is wat de wet er over zegt:

Tot 1 juli 2014 was het verbod op het vissen met levend aas opgenomen in het “Besluit verbod gebruik van levend aas”. Per 1 juli 2014 is dit besluit ingetrokken. Maar het is nog steeds verboden om te vissen met een levende vis of ander levend gewerveld dier. Let op: onder het begrip “vissen” vallen ook bepaalde door de minister aangewezen schaal- en schelpdieren (artikel 1, lid 2 Visserijwet 1963) zoals de Noordzeegarnaal, Steurkrab (Steurgarnaal) en diverse krabben- en kreeftensoorten.

Het verbod staat nu in artikel 1.18 van het “Besluit houders van dieren”. Het “Besluit houders van dieren” is gebaseerd op art. 2.3, derde en vierde lid sub a van de Wet dieren. Het overtreden van artikel 2.3, derde en vierde lid van de Wet dieren is als overtreding strafbaar gesteld in art. 8.11, tweede lid van de Wet dieren. De strafmaat is opgenomen in art. 8.12, derde lid van de Wet dieren.

De boete met levend aas vissen bedraagt dus 450 euro. 

Verboden aas in de gesloten periode van 1 april tot de laatste zaterdag van mei

Vissen van 1 april tot de laatste zaterdag van mei met in die periode verboden aas

Het is volgens art. 6 van het “Reglement voor de binnenvisserij 1985” verboden van 1 april tot en met 31 mei in het Nederlandse binnenwater* te vissen met een hengel die is geaasd met slachtproducten, een dood visje, een stukje vis of enig kunstaas met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Op basis van art. 61 van de “Uitvoeringsregeling visserij” geldt er een vrijstelling van dit verbod vanaf de laatste zaterdag van mei (behalve voor het IJsselmeer).

Let op; voor de visserijwetgeving worden niet alleen “echte” vissen als “vis” aangemerkt maar ook diverse schaal- en  schelpdieren waaronder de verschillende soorten kreeften, krabben, garnalen en inktvissen. Het is dus ook verboden om van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei te vissen met kreeften, krabben, garnalen (inclusief de steurkrab) of inktvissen.

Artikel 6 van het “Reglement voor de binnenvisserij 1985” is gebaseerd op artikel 16, lid 1 van de Visserijwet 1963. Het overtreden van voorschriften die zijn gebaseerd op artikel 16 van de Visserijwet 1963 is strafbaar gesteld in art. 1a van de Wet op de economische delicten (WED) onder 30. 

Kortom: Een flinke tros dauwwormen is de uitkomst! Dit kun je wél combineren met bijvoorbeeld een Zeck Disk Teaser zonder het kunststoffen randje – dit is namelijk gewoon puur gewicht / lood! Zo kun je een prachtige en succesvolle aaspresentatie maken bij het verticalen. Bij het afspannen kun je ook gewoon de dauwwormen gebruiken in combinatie met onderwaterdobbers! En je mag ook gewoon vissen met (vismeel) pellets op meerval – super handig!

Gesloten tijd voor meervalvissen

Voor de meerval is het in principe altijd gesloten tijd. Dat betekent niet dat je er niet op mag vissen, het betekent puur en alleen: Elke gevangen meerval MOET teruggezet worden. Catch & Release =)

Dit komt omdat het gericht vissen op meerval tot 2012 verboden was. Bijzonder eigenlijk; aangezien een meerval ook prima je kunstaas kan pakken wanneer je aan het snoeken bent – of je voerplek leegvreten wanneer je aan het karpervissen bent. Zo maakt iedereen wel kennis met deze prachtvis!

Hier lees je alles over het vissen op meerval in de gesloten tijden

Nachtvissen & Geluidsoverlast bij het Clonken

Met het nachtvissen is het nuttig de lokale bepalingen even te bekijken hoe dat qua nachtvissen en geluid is bepaald. Dit aangezien je met het clonken nogal herrie maakt voor omwonenden. Er gaan hierover al mooie filmpjes op Youtube – dat ze overdag klagen over het clonken. Met een beetje kwakhout en skills creëer je een aardig geluid. Hier het filmpje van Roofmeister! 

Het bewaren van aasvis

Artikel 2.1. van de Wet dieren bevat een algemeen verbod op dierenmishandeling op basis waarvan de opsporingsambtenaar kan optreden in geval van misstanden bijvoorbeeld als levende vis wordt bewaard in een plastic zak, in een te klein leefnet of in een emmer met te weinig water. Artikel 8.11 van de Wet dieren bepaalt dat overtreding van dit verbod een misdrijf is en artikel 8.12 van de Wet dieren bepaalt de strafmaat. Voor dit strafbare feit bestaat geen specifieke feitcode. Een opsporingsambtenaar zal bij overtreding dus een proces verbaal op moeten maken. Het Gerechtshof in Leeuwarden legde in oktober 2011 een boete op van 250 euro aan iemand die een snoekbaars levend op de kant had liggen. Deze uitspraak is te vinden op www.rechtspraak.nl onder ECLI:NL:GHLEE:2011:BT7283.

Tegenwoordig – en logisch ook – is het belangrijk zuurstof bij de aasvissen te verzorgen. Dus een zuurstofpompje gebruiken!

Kortom: ga ook respectvol om met het bewaren van aasvis. 

Goede vangst! ?

Meer leesvoer

Wormenrig voor het afspannen op meerval

Lees meer

Meerval onderlijn met spliceable leader

Lees meer

Het knopen van een onderwaterdobber onderlijn voor het vissen op meerval

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu