Tips & Tricks

De Ogenknoop

Geen reacties

De ogenknoop: Met deze knoop kun je (ook dikkere) mono onderlijnen gemakkelijk aan je wartel bevestigen! Een geniale knoop, onmisbaar bij het meervalvissen. Door het principe van de knoop wordt voorkomen dat er een zwak punt ontstaat. Zo is dit wederom een mega sterk verbinding! In deze video zie je hoe je deze knoop maakt en kun je dit zelf toepassen in je visserij. In dit artikel vind je verdere voorbeelden van hoe wij dit zelf in de praktijk gebruiken.

Het gebruiken van de Ogenknoop

Deze knoop kan toegepast worden met alle Mono materiaal. Dus praktisch voor alle onderlijnen met mono in te zetten. Met name voor het afspannen en het vissen met onderwaterdobbers zul je deze knoop veel gebruiken. Onze favoriet hiervoor. Bij de Youtube video vind je dan ook direct de juiste stappen om deze knoop zelf te maken.

Abonneer snel! Leuke acties zullen volgen en je ziet meteen de nieuwste video’s!

Leren te vissen op meerval. Dat doe je bij Tom-Cat! Daarom zijn we gestart met ons eigen Youtube-kanaal.

Ben je al geabonneerd? De volgende video’s zullen snel volgen! Bij Tom-Cat vind je de beste materialen + uitleg daarvan. Vanuit de theorie + de praktijk!

De ogenknoop in de praktijk bij het afspannen en bij het vissen met onderwaterdobbers

Mono is van nature wat stijver. Een goede keuze bij het vissen waarbij die stijfheid gevraagd wordt, of aas waarbij dat net wat prettiger is. Doordat het wat stijver is, is knopen lastig. Helemaal met de dikkere mono van 1.3mm! Mono voor het meervallen is in veel gevallen al dikker dan 1.00mm waardoor knopen zelfs onmogelijk wordt. Dat is waar in dit geval de ogenknoop uitkomst biedt!

Op bovenstaande foto’s kun je goed zien hoe ik zelf de ogenknoop gebruik om zo gemakkelijk mijn mono-rigs met onderwaterdobbers te bevestigen aan de hoofdlijn of frontzone leaders. Ik gebruik daarbij zelf graag een Zeck Twistlock. Super stevig en je hebt niet zo snel met koude handen dat je het niet goed krijgt, aangezien het puur draaien is. It’s in the name 😉

Zeck Twist Lock aan leader ter voorbeeld
Zeck Twistlock – perfect voor mono bevestigingen.

Het grote voordeel van deze twistlocks is dus dat de sterke wartel de onderwaterdobber montage ook perfect laat draaien in de stroming. Zo voorkom je dat stroming je onderlijn montage in de warm laat gaan.

Gebruik van de ogenknoop bij mono onderlijnen voor het afspannen

Hier zie je een aantal voorbeelden van het gebruik van de ogenknoop bij onderlijnen voor het afspannen. Die ik zelf ook dagelijks gebruik!

Overzicht ogeknoop beschermd met rigtubeClose up en zijaanzicht van ogenknoop bij afspanrig met twistlock

In bovenstaande afbeeldingen kun je duidelijk zien dat de knoop vervolgens weer beschermd wordt door rigtube. Dus de linkerfoto zonder bescherming van rigtube, de rechter met de bescherming.

Over Tom-Cat Tutorials

Voor deze video’s en informatieve pagina’s gebruiken we wat wij de juiste materialen vinden – dus geen gesponsorde items of producten. We vertegenwoordigen als Tom-Cat.nl alle meerval merken, zodat we voor alle meervalvissers, ongeacht de merkenvoorkeur, er kunnen zijn en het beste kunnen bieden! Wij focussen op de beste producten voor het vissen op meerval.

Tight lines – Team Tom-Cat! ?

Meer leesvoer

Het knopen van een onderwaterdobber onderlijn voor het vissen op meerval

Lees meer

Pelagische shad riggen met Shad Claw Rig

Lees meer

Het afspannen met boeien en optuigen van de boeihengel

Lees meer

Steenmontage voor het vissen met onderwaterdobbers

Lees meer

Vast Loodsysteem voor het Meervalvissen

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu