Tips & Tricks

Het afspannen met boeien en optuigen van de boeihengel

Geen reacties

Hoe werkt dat nu precies, dat boeivissen op meerval en hoe tuig je een hengel op daarvoor? Dat leggen we precies uit in dit artikel en in deze video. Het boeivissen op meerval (en steur) is een geweldige methode om op stilstaand tot langzaam stromend water je aas op elke mogelijke plek te presenteren op hotspots. Tevens pak je hierop ook de meeste aanbeten, de beetregistratie is top met deze methode van boeivissen op meerval, en dus ook steur.

Met het vissen met boeien op meerval en steur kun je op elke gewenste plek dus een boei plaatsen, daar een outrigger + breeklijntje aan hangen om vervolgens de montage daar aan te hangen. Goed om in je achterhoofd te houden: Deze montages moeten altijd uitgevaren worden met een uitvaarbootje / schlauchboot. Dus je kunt dit niet inwerpen.

Video tutorial voor het afspannen en optuigen van de boeihengel

In deze video zie je precies hoe je een boeihengel optuigt en hoe je vervolgens de montage +boei monteert. Na het kijken van deze video kun je dit allemaal gemakkelijk zelf.

Vergeet niet te abonneren. Nieuwe tips & tricks volgen elkaar snel op.

Meerval leren vissen doe je bij Tom-Cat.nl. Dé meerval winkel en webshop van de BeNeLux sinds 2016. Kennis en uitleg vanuit de praktijk aan de hand van betrouwbare kwaliteitsproducten van alle meervalmerken.

Boeivissen op meerval en steur, de montages in de praktijk en beeld

Deze manier van boeivissen biedt met een  outrigger de mogelijkheid om af te spannen op boeien. Dit zijn dan weer drijvende outriggers, zodat je die gemakkelijk kunt vinden nadat je de hengel weer opnieuw moet uitvaren na de zoveelste vangst!

zeck boei bij het boeivissen op meerval en steur

Het boeivissen is super spannend. De hengels strak afgespannen (of soms wat minder, als het bijvoorbeeld knetter hard waait) is een prachtig gezicht. De aanbeten zijn bizar spectaculair! Helemaal wanneer je ook nog eens je gehele montage onder ziet gaan en kort daarop / gelijk je hengel krom. Goud!

Voorbeeld montage voor het afspannen op boeien voor het meervalvissen en steurvissen

Het bepalen van de juiste diepte bij het afspannen op boeien

Op de afbeelding hiernaast zie je een dobber strak afgespannen boven het water, aan een boompje. Dit boompje kun je vervangen voor de boei natuurlijk – daarvoor is de juiste outrigger namelijk al gebruikt.

De dobber op de juiste hoogte bevestigen

De dobber geeft aan op welke diepte je aas gepresenteerd wordt. Zowel bij het meervallen als bij het steurvissen. In het artikel over freestyle afspannen staat dit ook uitgelegd, echter doen we het hier even specifiek voor het boeivissen. Bij het freestyle afspannen hangt de dobber een stuk hoger boven het water, met het boeivissen – helemaal op grote afstanden – zal deze ook echt als dobber fungeren. Super handig voor de voorzichtige aanbeten van de grotere exemplaren. Helemaal met steur! De aanbeten kunnen super voorzichtig zijn.

Het fixeren van die dobber doe je middels een lus / halve steek. Deze leg je om bijvoorbeeld een breeklichtje heen, welke precies in de dobber past. Vervolgens kan de wartel met daaraan de breeklijn tegenaan strak getrokken worden. Zo komt er verder nooit ergens op de montage weerstand tijdens een gevecht met een grote meerval. Deze halve slag is nodig omdat je anders de dobber tegen je eindmontage aan trekt, dus tot aan de wartel. Dit is dus echt om de dobber te fixeren op diepte.

Afgespannen op boeien in langzaam stromend water op een boei - meervalvissen

Welke onderlijnen gebruik je bij het boeivissen op meerval en steur?

De onderlijn onder de dobber – aan een (ton) wartel – Dit kan natuurlijk totaal verschillend zijn, op basis van welk aas je gaat gebruiken. Dit hangt af van de aassoort waarmee je vist. Zo kun je natuurlijk in het buitenland of op betaalwateren soms ook met levend aas vissen, waardoor je weer met mono en combi-rigs vist. Veelgebruikt zijn de montages waarmee je een enorme tros dauwpieren presenteert aan de meerval.

Anderzijds de montages waarbij grotere aasvissen gepresenteerd worden. Hiervoor geldt dat het belangrijk is om dit af te stemmen op de situatie waar je vist.

Een voorbeelden van een veelgebruikte montage voor doodaas:

voorbeeld van een afspan montage met kevlar voor een dode aasvis

Bij deze montage druk je de ghost (gripper) haak in de aasvis, aan de voorkant – de enkele haak op een plek waarbij (afhankelijk van het formaat dus) de aasvis redelijk natuurlijk in het water staat. Zo blijft de aasvis mooi gepresenteerd en heb je optimale kans op inhaking.

Zo zijn er vele varianten, bijvoorbeeld voor de dauwpieren. Of met Mono, voor levende aasvissen. Het mono zorgt er dan voor dat de aasvissen de lijn niet in de knoop kunnen laten gaan door het zwemgedrag. Belangrijk je eigen onderlijnen voor je eigen situatie te leren bouwen.

Een voorbeeld welke gebruikt kan worden voor het vissen met dauwpieren maar ook waar je bijvoorbeeld een panty met lever / haring in kunt hangen, om daar vervolgens nog aasvis bij te prikken:

Voorbeeld-montage-boeivissen-wormen-aasvis-combi

Zo kun je dus met een aantal producten gemakkelijk verschillende onderlijnen maken voor het boeivissen. Zo kun je voor het vissen op meerval en steur allerlei manieren bedenken om je aas optimaal te presenteren. Het is altijd goed om het water te verkennen waar je vist. Welk aas er in overvloed aanwezig is, wat natuurlijk is, of aas waar veel druk mee is uitgeoefend.

Afbeelding om te laten zien hoe het er uit ziet in de praktijk aan de waterkant, de boeihengels.

Bovenstaande afbeelding zie je nog een boeihengel hangen, welke was afgegaan en een dikke vis opleverde. Daar gingen we een nieuwe onderlijn aan hangen! De andere twee hengels staan nog afgespannen. Niet al te strak in dit geval.

Gebruikte producten in deze video

In deze video zijn de volgende producten gebruikt, zo kun je altijd je eigen perfecte montage samenstellen:

Meer nuttige video’s voor het afspannen

Hier volgen de nodige video’s voor het afspannen, om je daarvoor tips en tricks te geven! Denk hierbij aan de montages welke onder de dobber komen te hangen bijvoorbeeld.

Een video over het afspannen op bomen, bruggen etc.

Freestyle afspannen

Over Tom-Cat Tutorials

Voor deze video’s en informatieve pagina’s gebruiken we wat wij de juiste materialen vinden – dus geen gesponsorde items of producten. We vertegenwoordigen als Tom-Cat.nl alle meerval merken, zodat we voor alle meervalvissers, ongeacht de merkenvoorkeur, er kunnen zijn en het beste kunnen bieden! Wij focussen op de beste producten voor het vissen op meerval. Heb je suggesties? laat het ons weten.

Tight lines – Team Tom-Cat! ?

Meer leesvoer

Pelagische shad riggen met Shad Claw Rig

Lees meer

Steenmontage voor het vissen met onderwaterdobbers

Lees meer

Fireball montages voor het meerval vissen

Lees meer

Meerval onderlijn met spliceable leader

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu