Bellyboats

Bellyboats, wat zijn dat nou eigenlijk en waar komt het vandaan? Een van de meest gave manieren van vissen. Super direct op het water, intens contact met de vis bij aanbeten en drills. 

Zeck Bellyboat
Huidige generatie bellyboats: Zeck Belly Cat.  

De bellyboat bestaat al heel erg lang. Niet met de naam bellyboat, maar ook met de namen: Trapboot of float tube en alle varianten daarop. Internationaal en in Nederland noemen we het nu allemaal eigenlijk wel gewoon Bellyboat! Wil je lekker bellyboats bekijken? Dat kan hier! Het idee van de bellyboat is dan ook altijd hetzelfde geweest: Gaan waar je voorheen niet kon komen. De vrijheid en de mate waarin je echt op het water zit is uniek.

De geschiedenis van de bellyboat

De allereerste bellyboat in de krant
De allereerste bellyboat in de krant

De bellyboats bestaan al sinds 1895, toen werden de eerste belly’s al verkocht in de US. De ‘’Layman pneumatic sporting boat’’. Sinds die tijd is er veel veranderd. Of toch niet? De essentie is altijd hetzelfde gebleven.

In dit krantenknipsel zie je prachtige illustraties over de toepassing van de bellyboat. Simpel en effectief.

Tucker Duck
De enige echte Tucker Duck and Rubber ”Fish-‘n- Float”
Tucker Ducker in actie
De mooie Ronde Tucker Duck in actie

In de jaren 40 waren het Fish Master en Tucker Duck and Rubber Fish-n-float die een soort binnenbanden van grote voertuigen produceren, overdekt met canvas. Die hing je met eensoort riemen over je heen. Vervolgens met wat je toen nog niet het waadpak van nu kunt noemen kon je zo diepere stukken oversteken. Toen werd de grap al gemaakt dat je je spullen allemaal mee moet nemen. Wat je toen nog voornamelijk om je lichaam moest hangen – daar waar nu de bellyboat tassen voor zijn!

 

Krantenartikelen van float tubes
De eerste krantenadvertenties voor float tubes

Vervolgens werd de bellyboat steeds populairder. Door deze toename werden de belly’s natuurlijk veel sneller doorontwikkeld. Zo kwamen er in de jaren 70 en 80 de nodige merken in kranten met advertenties. Op de afbeelding een voorbeeld uit de kranten in de US. Een prachtig staaltje marketing! Én,  wat  een  prijzen!  Daar  koop  je  tegenwoordig  niks  meer  voor.

De u-vormige bellyboat van Del Canty in de krant
bucks bags super de luxe bellyboats
De beste Buck Bags! Top of the bill bellyboat van toen.

Uiteindelijk werden de jaren 80 daar dan ook de gouden jaren genoemd voor de bellyboats. ”Del Canty” kwam met de allereerste U-vormige bellyboat. Revolutionair voor die tijd. Het waren de Hi & Dry belly’s van Bucks Bags die het enorm goed deden. In korte tijd kwam de bellyboat revolutie op gang.

 

Leuk als je wat inzoomt op de foto: Toen waren de belly’s al 35 jaar in ontwikkeling. Dat kun je je toch niet voorstellen?  Want nu zien ze er niet eens heel veel anders uit, op de aandrijving na.  Heerlijk om  te  zien;  leg  deze  foto’s  maar  eens  naast de  huidige  bellyboten.

De eerste V-vormige Bellyboats
De eerste V-vormige Bellyboats, de Wood River!

Vervolgens kwam er begin jaren 90 de allereerst V-vormige bellyboat van Woodriver, de gliderider. Helaas is hier vervolgens weinig meer uit gekomen aan ontwikkelingen omdat er veel concurrentie kwam van pontoon boats. De soort catamarans. Waar ook weer de nodige afsplitsingen richting kano’s etc. door zijn ontstaan. Dat is weer een totaal ander verhaal!

Zodoende werd langzaamaan de bellyboat toch verder ontwikkeld, nog steeds in de hydrodynamische V-vorm maar dan van PVC materialen. Hiermee verdwenen de kwetsbare bladders en kwam de tubeless revolutie op gang. In het tijdspad zijn er vast veel meer merken en bedrijven in beeld geweest. Dit geeft al een aardig beeld van deze geschiedenis vol ontwikkelingen!

Grappig om toe te voegen: Zo zagen de Tucker Foot Fin’s er uit – wat we nu meer kennen als Short fins. Zo  zie  je  duidelijk  dat  ook  de  flippers  stevig  zijn  doorontwikkeld!

Bekende roofvis merken hebben ondertussen allen hun eigen bellyboats. Ook binnen de meervalvisserij, speciaal voor het meervallen ontwikkelde bellyboats – nog net wat meer drijfvermogen en stabiliteit en duurzaamheid. Te denken aan Zeck, Black-Cat en MadCat. Soms in complete bellyboat sets. Tot daar ook ineens een nieuw bedrijf verscheen: Float-Plus!

Float plus lanceerde de bellyboat aandrijving voor onder de bellyboat. In plaats van er achter. Daarmee worden steeds meer bellyboats nu ook float plus ready gemaakt. Een van de grote voordelen hiervan is de verbeterde wendbaarheid en stabiliteit. 

Hier in Nederland is alles in de geschiedenis wel iets later overgewaaid, nu nog steeds is het vissen vanuit de belly extreem populair en gaaf. Al helemaal op meerval!

Bellyboats in opmars

Waar de bellyboats vroeger nog rare vertoningen waren, is het nu heel normaal geworden en qua vorm ook prima te vergelijken met de kleine rubberboten. Op de grote (rand)meren, rivieren en soms zelfs op zee zie je steeds meer bellyboats. Dat is niet zo gek. De buikboot heeft veel voordelen ten opzichte van een normale boot of rubberboot. 

De voordelen van een bellyboat:

  • Goedkoper dan een normale boot
  • Je kunt komen op plekken waar andere vaartuigen niet kunnen komen
  • Extreem wendbaar
  • Super precies vissen
  • Veel lichter dan andere boten / rubberboten
  • Perfect voor verticalen
  • Weinig geluid en schaduw wat gecreëerd wordt door formaat, dus ook weinig argwaan richting vissen
  • Dicht bij de natuur, contact met het water
  • Nog niet zoveel regels als voor boten
  • Makkelijk te vervoeren
  • Modulair, je kunt er op monteren wat je wil
  • Je sport meteen een beetje, helemaal als het goed waait en je gebruikt niet continu je bellyboat motor
  • Makkelijk opbergen, geen ruzie met je partner door alle hengels en rommel van visspullen 😉

Praktisch alle nadelen van de bellyboat zijn gelukkig snel te verhelpen, maar goed om over na te denken. Hier de nadelen van een bellyboat:

  • Traag (tenzij je dus een motortje hebt)
  • Beperkte actieradius (extra (grote) accu does the trick)
  • Lamme benen als je geen motortje hebt
  • Slecht zichtbaar voor scheepvaart
  • Kwetsbaar

Dat zijn er toch al minder dan dan de voordelen gelukkig! Tegenwoordig valt praktisch alles wel op te lossen voor de belly. 

Het vissen vanuit een bellyboat

Het vissen vanuit de bellyboat is een ervaring apart. Je zit dusdanig dicht op de actie dat het de eerste keer wel echt spannend kan zijn. Lekker met je onderbenen in het water flipperen en sturen. Helemaal wanneer je een grote meerval aan de lijn hebt. Het kan zomaar zijn dat je een flink stuk op sleeptouw genomen wordt!  Dus denk altijd om je veiligheid.Mad-Cat-bellyboat-meervalvissen-mooie-meerval Vanuit de belly kun je op allerlei manieren vissen. Verticalen (wat tegenwoordig ‘’Pelagisch’’) wordt genoemd (op half water), met kunstaas, vliegvissen of driftend met de dobber. Elke manier die je maar kunt bedenken dus. Dat is hetgeen wat deze manier van vissen en verplaatsen dan ook zo mooi maakt, het is geschikt voor vele vormen van visserij. Perfect voor meerval, om zo geruisloos boven de vissen te komen. Ze in stealth mode te kunnen volgen. Prachtig!

Omdat je dus op allerlei manieren vanuit de belly kunt vissen in combinatie met de wendbaarheid en de attractieve werking op meerval (die nog niet vaak bevist zijn) is het een perfecte manier om op meerval te vissen.

En daarmee een buitengewoon prachtige ervaring! Een flinke beuk tegen je flippers kun je op zijn tijd verwachten.

Bellyboats zijn multi-inzetbaar

Naast het ‘’vissen’’ vanuit de bellyboat zijn ze ook onwijs goed te gebruiken om je lijnen uit te varen. Waar normaliter vaak een schlauchboot nodig is of in het nederlands: ‘’een Uitvaarboot’’.

Lijn uitvaren met de bellyboat
Lijn uitvaren met bellyboat, zonder motortje

Uitvaarboten zijn vaak weer wat groter, passen mogelijk in combinatie met je andere spullen (tent, hengels, etc. etc.) weer minder makkelijk in de auto. De bellyboat past praktisch altijd wel, ook met elektromotortje en accu’s.

Toenemend aantal regels voor BB’s

Zoals gewoonlijk, iets wat populair wordt en meer gebruikers kent – wordt gereguleerd. Zo ook in Nederland. De regels voor de bellyboats worden steeds verder uitgebreid. Om het allemaal netjes te laten verlopen op het water. Want ja, ook daar wordt het drukker.

De Bellyboat (zonder elektromotor) staat in het Binnenvaartpolitiereglement (hierna BPR) onder artikel 8.08: ‘’Watersport zonder schip’’. Dat is praktisch hetzelfde als je met je luchtbed het water op gaat. Hiermee moet je wegblijven bij de ingangen van en havens, sluizen, stuwen, dammen, veerponten, snelvaargebieden, de vaargeul, schepen etc. Kortom: Alles wat een mogelijk gevaarlijke situatie is!

Bellyboats mét elektromotor behoren tot de categorie ‘’klein schip’’. Hiervoor gelden de regels in het BPR artikel 9.04. De grootste uitdaging is hierin om als klein schip de 6 km/u te halen, om te voldoen aan regels voor veel wateren om te bevaren. Tevens moet je zodra het schemert op je belly een toplicht voeren op minimaal 1 meter hoogte! 

Veiligheid staat met het bellyboat vissen voorop. Zorg dus ook dat je ALTIJD goed zichtbaar bent. En gebruik een reddingsvest. Bovenal: ga ALTIJD minimaal met z’n tweeën. Daarbij is het belangrijk om vooraf de plaatselijke regels te checken, desnoods in de visplanner app. 

Een van de allergrootste valkuilen is tijdens de dril en dus vangst van een vis de overige vaart uit het oog te verliezen. Zorg er dus voor dat je met elkaar continu oplet. Zie je een mooie vis maar komen er schepen aan? Wegwezen – veiligheid eerst. 

10 tips voor het veilig bellyboat vissen

  1. Ga ALTIJD met minimaal twee personen
  2. Spreek thuis tijden af wanneer je verwacht ongeveer weer op het droge te staan, desnoods ff belletje
  3. Reddingsvest, reddingsvest…
  4. Zichtbaarheid: Overdag en ‘s avonds. Ook hoofdlamp niet vergeten en fluorescerend vestje
  5. Weerberichten checken
  6. Accu van je telefoon opladen 😉
  7. Plakset mee, voor als je onderweg lek vaart / dreg in een vak hebt
  8. Wegblijven bij beroepsvaart
  9. Check de visplanner voor de regels op het water waar je gaat vissen!
  10. Begin je net met bellyboat vissen? Start op stilstaand water – nooit beginnen op stromend water en wateren die onderhevig zijn aan de getijden zijn niet voor beginners.

De huidige bellyboats zijn tegenwoordig dan ook zeer veilig. Door de verschillende luchtkamers kun je er ‘’prima’’ eentje lek varen en veilig naar de kant komen. Door de opblaasbodems, opblaaszittingen welke allemaal los zijn, blijf je wel boven water. De PVC materialen die gebruikt worden zijn ook al versterkt. Met het drijfvermogen zit het dan tegenwoordig ook heel goed, vaak 150kg+! En dan is er nog wel marge 😉 

Alle tips op een rijtje door sportvisserij Nederland in dit PDF’je! Best handig om eens door te nemen.

Klik hier om deze PDF te downloaden: bellyboat informatie-overzicht-SVN

Bellyboat zelf opbouwen en plakken

Je kunt er voor kiezen zelf je bellyboat op te bouwen of natuurlijk om een kant en klare bellyboat te kopen. Echter zul je vaak je fishfinder en motor nog wel zelf moeten monteren. Daarvoor zul je plakkers nodig hebben en de juiste PVC lijm. Afhankelijk van je bellyboat is het goed om alle customizable onderdelen te onderzoeken en te bekijken wat past bij jouw manier van vissen. Kies je voor een Zeck belly cat basic dan kun je praktisch alles zelf nog plakken. Wanneer je naar de zeck bellycat dark green kijkt, is deze al wat verder beplakt. Goed dus om na te denken over wat je precies op je belly wil, welke setup. Om van daaruit te kijken welke belly je aanschaft om naar believen te plakken!

Bij Tom-Cat.nl hebben we alle soorten bellyboats vaak op voorraad en snel leverbaar. Bekijk ze hier.  

Stap jij binnenkort in de belly?

Lijstje om niet te vergeten als je in je bellyboat stapt:

  1. Waadpak
  2. Flippers
  3. Hengelset voor de soort waar je op gaat vissen (meerval natuurlijk ;))
  4. Reddingsvest
  5. Telefoon en/of camera
  6. Fishfinder indien je die gebruikt
  7. Onthaaktang (lang!)
  8. Voldoende aas
  9. Bijhengel voor dobber te slepen? 😉
  10. Zonnebril
  11. Motor + accu (indien je dit gebruikt)
  12. Plakset

Geniet van de natuur, staar je niet scheel op het schermpje. Geniet van het vissen! Grappig, als je dit artikel van boven naar beneden helemaal gelezen hebt dan is het redelijk snel geëscaleerd naar een high-tech mini-bootje! 

Wordt het niet eens tijd dat wij weer teruggaan naar het ‘’backpack fishing?’’ uit 1900? =)

Veel vis & belly plezier!

Groetjes,

Team Tom-Cat.nl

Meer leesvoer

Niets gevonden.

Menu