Tips & Tricks

Afspannen op meerval

Geen reacties

Afspannen is het statisch vissen op meerval vanaf de kant of vanaf de boot waarbij het aas op de door jou gekozen plek onder water op z’n plek gehouden wordt door natuurlijke of onnatuurlijke elementen. Dus ook wel statisch vissen op meerval genoemd! De gemene deler is dat de lijn maximaal op spanning staat middels een breeklijnmontages. Je wilt zoveel mogelijk spanning op de lijn, dus zo krom mogelijke toppen! Dit zodat bij het doorbreken van de breeklijn – de meerval goed gehaakt wordt in de enorm harde rand van de bek.

Afspannen op meerval aan de Ijssel bij extreem hoog water

Het afspannen is een van de meest toegankelijke methoden om kennis te maken met meervalvissen en het meerval vissen te leren. Je hebt er niet persé een boot of bellyboat voor nodig. Je kunt de avond en ochtenduren even meepakken of wanneer het je uitkomt. Het vissen vanaf een boot of bellyboat kan toch onderhevig zijn aan wat meer voorbereiding. Ook qua investering in goed meerval materiaal is het afspannen zeer toegankelijk. 

Zoals je al hebt gelezen hierboven is het afspannen met name een verzamelnaam van mogelijke technieken om

 statisch te vissen op meerval. Aangezien bij de meeste vormen zoals: Freestylen, breeklijnmontages, onderwaterdobbers etc. allemaal gebeuren onder maximale spanning van de lijn! 

In de praktijk zul je ook gaan merken dat hoe vaker je het doet, des te meer van deze mogelijkheden gaat combineren. Om zo je eigen water optimaal te kunnen bevissen. Zo zul je allicht een hengel freestylen op een stel takken / dode boom. Een hengel neerleggen met een onderwaterdobber en wormen. Op de derde hengel (als dat mag natuurlijk ;)) een aasvis afgespannen aan een boei. Het is maar net waar de omgeving om vraagt. Je wordt vanzelf enorm vindingrijk!

Belangrijk: Ga absoluut geen karper-materialen of wat dan ook gebruiken. Investeer voor jezelf en de vis in goede meerval materialen. Zo bespaar je levens van uitgeputte meervallen en bespaar je jezelf teleurstellingen aan de waterkant van kapotte materialen en dus mislukte vistrips.

De verschillende vormen van afspannen op meerval vanaf de kant en vanaf de boot

Zoals gezegd kun je praktisch alle vormen van het afspannen vanaf de kant en vanaf de boot beoefenen. Waarbij de kant super laagdrempelig is. Heb je een boot, dan is het makkelijker om op onbekende / onbevistte stukken te bevissen.

Onder het afspannen verstaan we:

En natuurlijk heb je met het statisch vissen op meerval, ook het pelletvissen! Daarover hebben we apart een uitgebreid artikel gescreven. Het artikel over pelletvissen op meerval lees je hier.

Het vissen met steenmontages en breeklijnen

Een van de meest populaire en veelzijdige methoden om achter de snorren aan te gaan: Het vissen met steenmontages en een breeklijntje. Hierbij ook het gebruik van onderwaterdobbers en aasvissen!

dauwwormen-met-onderwaterdobber-voor-vissen-steenmontage
Onderwaterdobbermontage voor dauwwormen te vissen met steenmontage
Aasvis op onderwaterdobber montage geschikt voor breeklijn
Onderwaterdobber montage voor aasvis te vissen met steenmontage

Een rechttoe rechtaan manier van vissen. Praktisch overal wel toepasbaar en er is niet veel voor nodig. 

In dit artikel (volgt) lees je alles tot in detail hoe je moet vissen met stenen en breeklijnen, ongeacht de aassoort. Zo duiken we dieper in het vissen met onderwaterdobbers en het aanbieden van aasvissen. 

Freestylen op meerval 

Naast afspannen is freestylen ook een favoriet. Hetzelfde principe: De hoofdlijn wordt middels een breeklijn bevestigd aan de uiteindelijk aaspresentatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de omgeving. Middels een outrigger wordt de montage op juiste plek aangeboden! Een meerval moet dus altijd eerst de breeklijn doorzwemmen (of proberen) om goed gehaakt te worden. Je kunt dit op praktisch alle plekken wel doen! Super leuk ook. En vaak ook nodig in een uitgekiende strategie om de onwijs slimme meerval te verleiden tot een aanbeet.

freestyle-afspannen-op-meerval

Hier kun je alle ins en outs lezen met how to’s over het freestylen op meerval (artikel volgt).

Het vissen met boeien op meerval

Een van de nog wat minder vaak gebruikte methoden om te vissen op meerval is de boeien-methode. Met de boeienmethode creëer je zelf een ankerpunt voor je breeklijn, waar de hoofdlijn aan bevestigd wordt. Dit ankerpunt kan dus een boei zijn die je eerst zelf verankert in het water. Dit is dus goed toepasbaar wanneer je op open water zonder al te veel stroming je aas aan wilt bieden aan de meerval. Dit is dus iets wat je al sneller doet wanneer je een boot of auslegger hebt (klein bootje om hengels uit te varen).

Een-boeienmontage-in-de-praktijk

In dit artikel dat nog volgt vind je de precieze uitleg hoe deze manier van vissen te gebruiken.

De algemeen benodigde materialen voor het afspannen

Om, zonder dieper naar specifieke manieren van vissen te kijken, toch een beeld te kunnen vormen omtrent wat je ongeveer nodig hebt om de meerval avonturen te starten hierbij een lijstje met benodigde materialen:

  • Afspanhengels
  • Sterke onverwoestbare molens met grote lijncapaciteit
  • Topbelletjes (let op – als je een goede snapback hebt of je slaat hard aan – dan verdwijnen er vééél belletjes
  • Geschikte hoofdlijn
  • Voorslag (extra slijtvast ivm obstakels / rotsen onderwater)
  • Beetmelders (zodat je ook écht wakker wordt)
  • Rodstands / steunen
  • Onthaakmat
  • Outriggers
  • Boeien
  • Wartels, snap locks, breeklijn connectors, etc. 
  • Breeklijntjes
  • Onderwaterdobbers
  • Onderlijnmateriaal
  • Vlijmscherpe haken, hooksleeves / rig tube en een hakenslijper
  • Steentouw
  • Onderzoek of je stek ook voldoende stenen heeft indien je steenmontage’s gaat gebruiken
  • Goede tent
  • Stretcher 
  • Kookgerei
  • Vuilniszak om je rommel op te ruimen en een klein beetje meer van wat er al lag
  • Hot-spot ledgers / omleggers

Welke hengel is de beste keuze voor het afspannen?

De beste hengel voor het afspannen is de hengel waarmee jij in jouw situaties het beste kunt vissen. Denk hierbij aan afstand, lengte, blank, molen of reel. Vaak zul je merken dat een hengel van 270-310 cm in de meeste gevallen voldoende is. Ga je over grotere afstanden vissen? Dan merk je dat je een langere hengel nodig hebt, tot max 330 cm. Belangrijk niet onnodig lang te gaan vissen, aangezien je de body echt nodig hebt! 

Welke molen is het meest geschikt voor de situatie waarin jij gaat afspannen?

Hierbij spelen de nodige aspecten een rol. Enerzijds de echte praktische eisen. Anderzijds ook je persoonlijke voorkeuren. We gaan hierbij de belangrijkste punten bij langs:

Ga je voor een meerval molen of reel bij het statisch vissen op meerval?

Kies je voor een meerval molen of meerval reel? Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Voor het afspannen zijn er vele molens beschikbaar, nog wat minder reels. Tevens zie je dat de prijzen van de reels vaak ook net wat hoger liggen. Echter zijn het beulen van reels. Die ook niet stuk te krijgen zijn. Reels kunnen dan ook onwijs handig zijn met het uitvaren etc. Een aantal reels hebben een prachtige ratel. In combinatie met de hoge lijncapaciteit is de reel toch steeds vaker een go to. De molens die al jaren als favoriet gelden zijn van Fin-Nor. Onverwoestbaar – belachelijk sterk. Hoge lijncapaciteit. Goed om dus voor jezelf je voorkeuren helder te hebben: Vis je dichtbij of veraf? Molen of reel? 

Slipkracht

De slipkracht van je molen is essentieel. Helemaal wanneer je bij ruiger terrein en obstakels vist – dan moet je samen met je hengel echt maximaal druk uit kunnen oefenen zonder dat de slip doorgiert of de slipplaten verbranden / te snel verslijten. Want denk er om: je vist niet op een specifiek formaat. Je vist op meerval. En dan kun je zomaar ineens 2,50+ aan de lijn hebben. Die wil je niet verspelen, maar je wil deze ook niet met een montage in de bek rond laten zwemmen. Bedenk dus ook of je naar bredere rivieren toe gaat. En ja – het blijft een fijn geluid als je een fijn slip geluid hoort. Toch?

Lijncapaciteit

De lijncapaciteit is essentieel bij het afspannen. Wanneer je onvoldoende lijn hebt kun je veel plekken niet bevissen. Het is namelijk – waar je ook bent – belangrijk meerdere plekken te bevissen. Meestal is één van die plekken pas bereikbaar na omleggen. Waardoor je dus nog een extra breeklijn monteert bij een kribkop. Waardoor je dus al weer vele meters meer nodig hebt! Het is niet gek om over 3 kribvakken heen te vissen. Kortom: die meters heb je nodig. Ook als je beet hebt in het derde kribvak en de snor schiet er vandoor. 

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op! Dan helpen we je graag verder. Of kom langs in de winkel natuurlijk.

Meer leesvoer

Alle informatie over het vissen met de verschillende onderwaterdobbers

Lees meer

Wormenrig voor het afspannen op meerval

Lees meer

Het knopen van een onderwaterdobber onderlijn voor het vissen op meerval

Lees meer

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef alstublieft een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu