In deze video en het hele artikel wat je hier leest, leggen we uit hoe je een ”basic” dobbermontage maakt. Zo kun je met pieren, aasvis of ander aas gemakkelijk aan de slag met een van de meest effectieve manieren voor het meervalvissen. Met deze basis dobbermontage voor het meervalvissen kun je vervolgens aanpassen naar believen, de principes blijven hetzelfde.
Direct je meervaldobbers kopen kan hier.
Video van het maken van de Dobbermontage voor het meervalvissen
Hier leggen we direct uit hoe je een dobbermontage maakt voor het vissen op meerval. Stap voor stap, inclusief het maken van de end-tackle. Dit is dus een relatief simpele montage waarbij je vervolgens maximaal kunt experimenteren voor je eigen situatie.
Vergeet niet te abonneren. Nieuwe tips & tricks volgen elkaar snel op. En leuke acties =) P.S. check de blooper op het einde ?
Leren meervalvissen met Tom-Cat.nl. Als de grootste Meerval specialist van de BeNeLux voorzien wie iedereen van tips en tricks voor het meervalvissen. Zo werken we sinds dat we bestaan met de allerbeste meervalvissers, zodat jullie het snelste kans maken op het vangen van de allergrootste meerval.
Gebruikte producten voor de video
In deze video hebben we de volgende producten gebruikt:
Volg de instructies in de video om zo de montage te maken.
Van alle artikelen zijn er allerlei gewichten en maten beschikbaar, zodat het altijd past bij jouw specifieke meervalvisserij.
Keuze in gewicht van de meervaldobber
Welk gewicht voor de dobber kies je nu? Dat is grotendeels afhankelijk van het water waar je vist en met welk aas. In het filmpje hebben we gebruik gemaakt van een forse dobber, om een grote tros pieren op stromend water aan te kunnen bieden op de plek waar ik het wil, zonder dat het aas totaal random rondgefladderd wordt door de stroming. Stroming zorgt er voor dat het aas z’n eigen leven weer gaat lijden, terwijl je bijvoorbeeld net een meter boven de bodem wil vissen.
Live-aanbeet meerval onder de dobber
Stel: je vist op stilstaand water, dan kun je een grote tros pieren ook met een dobber van een keer 50 gram uitloden en het aas perfect aanbieden.
Een ander element is het vissen in het buitenland met levend aas. Dan zul je ook grotere dobbers moeten gebruiken: stel, je vist met een giebel van 35cm, dan heb je wel wat gewicht nodig.
Zo is het dus continu zoeken naar de afweging hoe je met zo min mogelijk dobberweerstand het aas zo goed mogelijk kunt presenteren!
De dobbermontage uit het filmpje gebruik ik bijvoorbeeld zelf om in de kribvakken op gewenste diepte rond te laten driften in de stroming.
Plus: de dobbers moeten robuust genoeg zijn, het gevecht met een meerval is vrij heftig.
Inline of antenne dobbers voor het meervalvissen
Kies je een inline dobber of een antenne annex swivel dobber? Een groot voordeel van de inline float is dat je lijn nooit verstrikt kan raken, iets wat een enorm voordeel is bij het vissen met levend aas. Ook in het gevecht kan dit een mega voordeel zijn, omdat de lijn ook nooit weer eens om de dobber heen kan slaan. Echter het grote nadeel van deze dobbers zijn dat de zichtbaarheid (aangezien je ze strak uitlood) een heel stuk lager is dan de ”swivel-dobbers / antenne dobbers”. De inline floats zijn ook verreweg je beste keus in snelstromend water met grote aasvissen. Deze dobbers zijn het meest stabiel dan.
Het grote voordeel van de antenne dobbers zijn de zichtbaarheid en de mogelijkheid om er breeklichtjes in te plaatsen, zodat je ook gemakkelijk in de nacht door kunt vissen. Zo kun je ze ook gemakkelijker zien op deinend water op grotere afstanden. De antennedobbers staan ook wat hoger op het water, wat meer opwaartse druk.
Kortom: het is nuttig om zowel inline floats als antenne dobbers in je meervalkoffer te hebben. Dan kun je op basis van het water en aaskeuze aan de hand van deze informatie een keuze maken welke je in gaat zetten!
Note: gebruik altijd goede wartels zodat je aas vrij rond kan draaien, zo voorkom je dat het opdraait.
Vissen met de fireball onder de meervaldobber
Een bizar effectieve methode is het vissen met de fireball onder de dobber. Helemaal wanneer je dus levend aas gebruikt, in het buitenland natuurlijk. De reden daarvan is dat het aas zich gewoon heel natuurlijk kan bewegen.
Hoe maak je dit? Simpelweg door de dobbermontage te combineren met het filmpje: Fireball montage maken.
Teasers onder de dobber
Net als de fireball, kun je ook teasers onder de dobber hangen. De teaser is natuurlijk een stuk gewicht, maar vergroot ook je aaspresentatie en heeft wat actie onderwater. Zo kun je dus continu variëren om de allergrootsten te verleiden.
Wil je graag weten hoe je zo’n teaser maakt? Hier vind je de video & uitleg voor het maken van een teaser.
Het gebruik van kwakhout bij het dobbervissen op meerval
Iets wat misschien nog wel een van de meest effectieve methoden is, is het gebruik van kwakhout bij het dobbervissen. Bij het uitschakelen van fishfinders wordt vaak al voor de meerval de verbinding tussen het kwakgeluid en de sonar-pulsen verwijderd. Waardoor het aasgedrag natuurlijker zal worden. Dan dient het kwakhout weer precies waarvoor het ontwikkeld is: aasgedrag nabootsen. En natuurlijk kan het kwakhout ook daar soms averechts werken omdat er veel met kwakhout gevist wordt. Dus altijd testen!
Over Tom-Cat Tutorials
Tight lines – Team Tom-Cat! ?