Tips & Tricks

Het freestyle afspannen met outriggers op meerval

Geen reacties

Hoe kun je nu freestyle afspannen met outriggers op meerval? Dat is eigenlijk niets anders dan het vissen met breeklijntjes op meerval, echter maak je gebruik van de bestaande obstakels. Iets wat letterlijk en figuurlijk natuurlijk is. Je vindt de meerval natuurlijk vooral bij obstakels, overhangende bomen, holen in oevers, onderwaterobstakels, pilaren, noem maar op. Dichtbij op deze natuurlijke plekken je aas presenteren op wateren waar meerval zit is dan dus ook super succesvol. Daarom ook het freestyle afspannen op meerval uitgelegd in deze tutorial.

Video tutorial hoe je freestyle afspant op meerval aan obstakels / natuurlijke elementen

In deze video zie je precies hoe je afspant op een natuurlijk obstakel. Hierbij te denken aan in het voorbeeld: een boom! Wat je in dit filmpje ziet, kun je overal toepassen.

Vergeet niet te abonneren. Nieuwe tips & tricks volgen elkaar snel op.

Meerval leren vissen doe je bij Tom-Cat.nl. Dé meerval winkel en webshop van de BeNeLux sinds 2016. Kennis en uitleg vanuit de praktijk aan de hand van betrouwbare kwaliteitsproducten van alle meervalmerken.

Hoog boven het water afspannen

Hoog afgespannen boven het water

Het afspannen op deze freestyle manier biedt met een lichte outrigger de mogelijkheid om hoog af te spannen boven het water. De zwaardere outriggers zijn hiervoor minder geschikt. Deze zijn vaak weer beter geschikt voor het afspannen op boeien. Waarbij de outrigger met het drijflichaam op het water rust. En hiervoor geldt ook: Ontwikkel je eigen voorkeuren hierin.

De dobber op de juiste hoogte bevestigen

Het bevestigen / verankeren van de meervaldobber op de juiste diepte bij het afspannen

Op de afbeelding hiernaast zie je een dobber strak afgespannen boven het water, aan een dikke tak. Deze dobber geeft aan hoe hoog je aas in het water wordt gepresenteerd aan de meerval. Het fixeren van die dobber doe je middels een lus / halve slag. Deze leg je om bijvoorbeeld een breeklichtje heen, welke in de dobber past. Vervolgens kan de wartel met daaraan de breeklijn tegenaan strak getrokken worden. Zo komt er verder nooit ergens op de montage weerstand tijdens een gevecht met een grote meerval. Deze halve slag is nodig omdat je anders de dobber tegen je eindmontage aan trekt, dus tot aan de wartel. Dit is dus echt om de dobber te fixeren op diepte.

In de praktijk zie je dus vaak de dobber hoog boven het water, tegen de breeklijn aan. Wanneer je een misser hebt, voorkomt deze dobber dat je eindmontage zinkt en vast komt te liggen in de obstakels. Tevens geeft de dobber een veel betere zichtbaarheid.

Anderzijds is het ook zo, dat bij de allergrootste vissen elk mogelijk heikel punt in de lijn vermeden moet worden. Je kunt er ook voor kiezen om een breekbaar stukje hout te pakken, deze met twee maal een lus op de hoofdlijn leggen, de wartel er overheen schuiven. Dan zie je bij spanning dat het houtje breekt en er niks meer op de lijn zit. Hiervoor geldt dus ook weer: ieder z’n voorkeuren en wat je zelf prettig vindt / vertrouwt.

Onderlijn onder de dobber bij het freestyle afspannen

De eindmontage welke onder de dobber hangt, aan een (ton) wartel – kan natuurlijk verschillend zijn. Dit hangt af van de aassoort waarmee je vist. Zo kun je natuurlijk in het buitenland ook met levend aas vissen, waardoor je weer met mono en combi-rigs vist. Veelgebruikt zijn de montages waarmee je een enorme tros dauwpieren presenteert aan de meerval.

Anderzijds de montages waarbij grotere aasvissen gepresenteerd worden. Hiervoor geldt dat het belangrijk is om dit af te stemmen op de situatie waar je vist.

Een voorbeelden van een veelgebruikte montage voor doodaas:

voorbeeld van een afspan montage met kevlar voor een dode aasvis

Bij deze montage druk je de ghost (gripper) haak in de aasvis, aan de voorkant – de enkele haak op een plek waarbij (afhankelijk van het formaat dus) de aasvis redelijk natuurlijk in het water staat. Zo blijft de aasvis mooi gepresenteerd en heb je optimale kans op inhaking.

Zo zijn er vele varianten, bijvoorbeeld voor de dauwpieren. Of met Mono, voor levende aasvissen. Het mono zorgt er dan voor dat de aasvissen de lijn niet in de war kunnen zwemmen. Belangrijk je eigen onderlijnen voor je eigen situatie te leren bouwen.

Gebruikte producten in deze video

In deze video zijn de volgende producten gebruikt, zo kun je altijd je eigen perfecte montage samenstellen:

Meer nuttige video’s voor het afspannen

Hier volgen de nodige video’s voor het afspannen, om je daarvoor tips en tricks te geven! Denk hierbij aan de montages welke onder de dobber komen te hangen bijvoorbeeld.

Over Tom-Cat Tutorials

Voor deze video’s en informatieve pagina’s gebruiken we wat wij de juiste materialen vinden – dus geen gesponsorde items of producten. We vertegenwoordigen als Tom-Cat.nl alle meerval merken, zodat we voor alle meervalvissers, ongeacht de merkenvoorkeur, er kunnen zijn en het beste kunnen bieden! Wij focussen op de beste producten voor het vissen op meerval. Heb je suggesties? laat het ons weten.

Tight lines – Team Tom-Cat! ?

Meer leesvoer

Het afspannen met boeien en optuigen van de boeihengel

Lees meer

Vast Loodsysteem voor het Meervalvissen

Lees meer

Meerval onderlijn met spliceable leader

Lees meer

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef alstublieft een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu