Tips & Tricks

Het vissen op meerval in gesloten tijd

Geen reacties

De gesloten tijd gaat weer in! Maar…wat houdt de gesloten tijd nou precies in voor het vissen op meerval? Hoe zit het met het gebruik van aassoorten en montages? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Alles over de gesloten tijd en het vissen op meerval lees je hieronder!

Gesloten-seizoen-roofvis

Wanneer is de gesloten tijd voor roofvis en wat betekent dit voor het vissen op meerval?

De gesloten tijd bestaat uit twee periodes. Wat de periode betekent vind je hieronder. 

Datum Betekent Opmerking
1 maart – 31 maart Gesloten tijd voor snoek. Vang je een snoek? DIRECT terugzetten. Een snoek in je bezit hebben aan de waterkant is dus al strafbaar. Je mag er dus WEL op vissen, maar je MOET ze terugzetten.

Voor meerval vissers: Dit kan zo doorgaan als altijd!

1 April – 28 mei 2023

Ijsselmeer: 16 maart t/m 30 juni

Markermeer: 16 maart t/m 30 juni

Gesloten periode. Niet toegestaan met kunstaas, stukken vis, slachtproducten of dode visjes te vissen.

Voor meerval vissers: WEL toegestaan met dauwwormen / dendrobena’s te vissen

Snoek, Baars of Snoekbaars (Naast alle andere verboden soorten) in je bezit hebben is dus verboden aan de waterkant.

Voor meerval vissers: Ook stukjes inktvis, lever, kreeften etc. zijn niet meer toegestaan. 

Vanaf de laatste zaterdag van mei: Nationale Hengeldag Gesloten periodes opgeheven – er mag weer gevist worden met kunstaas, stukjes vis of dode visjes. Bepaalde aassoorten zijn altijd verboden. Lees hieronder meer.

Voor sommige plekken hebben visrechthebbenden de gesloten tijd verruimd. Dus daar geldt een langere gesloten tijd. Check dus goed in deze tijden of het mag wat je van plan bent!

Voor het bewaren van vis, het in je bezit hebben, houden van vangsten gelden op veel plekken andere voorwaarden. Hiervoor is het speciaal in deze gesloten tijd extra belangrijk hier naar te kijken in de visplanner / vergunningsvoorwaarden. Én houd dit lijstje in je achterhoofd welke vis je wanneer altijd terug moet zetten en wat je dus ook niet als aas moet gebruiken:

  • Barbeel, kopvoorn en winde van 1 april tot en met 31 mei;
  • Graskarper – aparte functie, moet altijd teruggezet worden
  • Snoekbaars en baars
  • Beekforel: van 1 oktober tot en met 31 maart.
  • Elft, fint, kwabaal, meerval, serpeling, sneep, zeeforel, zalm, zeeprik en vlagzalm: het hele jaar.
  • Rivierprik: van 1 november tot en met 31 januari en van 1 maart tot en met 30 april.

Paling staat hier niet tussen omdat het praktisch altijd verboden is een paling mee naar huis te nemen als sportvisser. Zet deze gewoon terug. Lees ook de laatste paragraaf.

Vissen met een teaser op meerval in de gesloten tijdTeaser-gesloten-tijd

In de gesloten tijd is het mogelijk om met teasers + dauwwormen achter de meerval aan te gaan. De definitie van kunstaas in de wet valt niet goed te betrekken op de volgende teasers:

In dezen zou ik wel adviseren het stuk rubber om de teaser weg te halen zodat er ook geen verdere discussie kan ontstaan. Zoals bij Zeck al optioneel verwijderbaar is.

Hiermee wordt het goed mogelijk om te verticalen op meerval op de normale wijze! We hebben hiervoor contact gehad met BOA’s.

Hierbij een filmpje hoe je de Disk Teaser montage maakt.

**** Slag om de arm hierbij: Elke boa / controleur zal ook weer een eigen draai geven aan de interpretatie van ‘’Kunstaas’’ aangezien die niet duidelijk is wat betreft de teasers. Wat je hier doet is per definitie jezelf in grijs gebied begeven. Ga dus niet uit je stekker wanneer je wordt gemaand er toch mee te stoppen. Vervang dan je teaser voor een stuk lood om je wormen in de cone te houden of ga statisch achter de meerval aan / afspannen! **** 

Vissen met Dauwwormen op meerval in de gesloten tijd

De gesloten tijd is bij uitstek dé tijd om met dauwpieren achter de meerval aan te gaan. Dat is in deze tijd toegestaan. Dit kan nog steeds middels het statisch vissen op meerval, verticalen of evt. zelfs met een dobber! Mogelijkheden genoeg dus. Denk er om: zet meerval altijd terug! Lees hier het artikel over vissen op meerval met wormen.

Het gebruik van onderwaterdobbers in de gesloten tijd

Een steeds vaker gestelde vraag: ”Mag ik vissen met onderwaterdobbers en dauwwormen”? Ja – dat mag gewoon. De onderwaterdobbers zijn ook met geen mogelijkheid als kunstaas te bestempelen. Per definitie zijn het onderwaterdobbers. En de Dauwwormen mogen natuurlijk gewoon. Juist is de gesloten tijd een prachtige manier om achter de meerval aan te gaan! Hier vind je de uitleg hoe je een onderwaterdobber onderlijn kunt maken.

Paling als aas voor meervalAal-gesloten-tijd

Paling werd en wordt vaak gebruikt bij het vissen op meerval. Zelfs gerookte paling wordt niet geschuwd. In Nederland loop je daarmee een redelijk groot risico, dit omdat in vele wateren het absoluut verboden is paling überhaupt in bezit te hebben in de buurt van het water. Zelfs gerookte paling of gekochte paling bij de visboer is verboden. Dit komt door de Dioxine en gifstoffen die een paling kan bevatten door de eetgewoonten van paling. Wanneer je dus wel betrapt wordt met (ondermaatse) paling aan een van deze wateren waar dit verboden is – heb je sowieso een enorme bekeuring te pakken + strafblad omdat het een economisch delict is.

Benieuwd naar de boetebedragen? Lees hier de boetebedragen waar je als meervalvisser  mee te maken kunt krijgen.

Meer leesvoer

Het knopen van kant en klare teasers + dubbele bloedknoop

Lees meer

Meervalvissen met pellets – zo doe je dat!

Lees meer

Wormenrig voor het afspannen op meerval

Lees meer

Het knopen van een onderwaterdobber onderlijn voor het vissen op meerval

Lees meer

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef alstublieft een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu