Tips & Tricks

Welke Accu kies je voor je Bellyboat, Uitvaarboot of Fishfinder?

Geen reacties

Welke accu kiezen voor je Bellyboat, Elektromotor, Uitvaarboot of Fishfinder?

Het kiezen van de juiste accu voor je bellyboat, uitvaarboot of fishfinder is cruciaal om een succesvolle en probleemloze vistrip te garanderen. In dit artikel gaan we dieper in op waarom de LiFePO4 accu’s de beste keuze zijn voor zowel belly, schlaugboot (uitvaarboot) of fishfinder. We richten ons op de voordelen van deze accu’s, de verschillende beschikbare formaten en de aansluitmogelijkheden. En met name: welke aansluitingen heb je standaard nodig voor je elektromotor of fishfinder? Daarnaast beantwoorden we enkele veelgestelde vragen om je te helpen bij je keuze.Voltacase achterin de Bellyboat

Standaard aansluitingen van Fishfinders 12v en het werkvoltage

Over het algemeen heb je voor Fishfinders en dieptemeters 12v nodig. Uitzonderingen daargelaten voor de super grote en zware systemen, waar wij ons hierin niet tot richten. Die 12 volt betekent dat ze dus ”minimaal 12v nodig hebben” om te functioneren, dus aan te gaan en te laten zien wat ze moeten laten zien. Echter, vaak is dat in werkelijkheid ietsje lager. Laten we zeggen, 10v. Want: Zodra je een accu gebruikt met je elektromotor en fishfinder, loopt dus de spanning terug – daarmee dus ook het vermogen van de accu om voldoende Voltage af te geven. Dat kan in de praktijk betekenen dat je fishfinder het ingangsvoltage niet meer haalt en daarmee niet meer werkt.

Traditionele lood-accu’s en alles onder LiFePo4 accu’s kan dus bij 30-40% lading al onder het ingangsvoltage komen, waardoor een fishfinder of dieptemeter al niet meer werkt. LiFePo 4 accu’s kennen dit fenomeen pas bij praktisch een volledige ontlading. Ze zijn dus vele malen stabieler en zorgen er dus voor dat je letterlijk veel meer uit je accu haalt.

Standaard aansluitingen van de elektromotoren voor bellyboats en uitvaarboten of kleine boten

Doorgaans hebben de elektromotoren die je gebruikt op de bellyboat of rubberboot (of kleine bootjes) een standaard 12v aansluiting. Met name wanneer je bijvoorbeeld de BLX110 gebruikt, heb je een 24v aansluiting nodig. Ofwel 2 normale accu’s in serie geschakeld. Hiervoor kun je dus ook praktisch altijd dezelfde (stabiele) accu gebruiken. Deze kunnen intern in serie geschakeld worden, waardoor je alsnog maar 1 accu nodig hebt. Hiervoor hebben we ook 24V accu’s op voorraad.

VoltaCase accu 280Ah in uitvaarboot

Hiervoor geldt hetzelfde als bovenstaande: wanneer de accu minder geladen is, is er minder energie en kracht beschikbaar om power te leveren. Helemaal gecombineerd met andere apparatuur. Prioriteiten stellen is daarmee wel belangrijk, helemaal als je op rivieren vist en in sneller stromend water. Zorg dat je altijd maar dan ook altijd weg kunt komen naar de kant of je start / eindpunt. Houd dus altijd de stand van je accu goed in de gaten zodat je nooit in de problemen kunt komen. Alleen maar flipperen is niet altijd voldoende.

10 redenen om te kiezen voor LiFePO4 Accu’s

LiFePO4 (Lithium IJzer Fosfaat) accu’s van staan bekend om hun uitstekende prestaties en betrouwbaarheid. Hier zijn enkele redenen waarom deze accu’s veruit de beste keuze zijn voor je bellyboat, (uitvaar)boot en fishfinder:

1. Lange Levensduur en Betrouwbaarheid

LiFePO4 accu’s hebben een aanzienlijk langere levensduur dan traditionele loodzuuraccu’s. Ze kunnen duizenden laadcycli doorstaan zonder significant capaciteitsverlies, wat betekent dat je jarenlang van een betrouwbare stroomvoorziening kunt genieten. Traditionele accu’s

2. Veiligheid

Veiligheid is een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een accu. LiFePO4 accu’s zijn inherent veiliger dan andere lithium-accu’s vanwege hun stabiele chemische samenstelling. Ze zijn minder gevoelig voor oververhitting en ontbranding.

3. Lichtgewicht en Compact

Vergeleken met loodzuuraccu’s zijn LiFePO4 accu’s veel lichter en compacter. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in bellyboats en uitvaarboten waar gewicht en ruimte een belangrijke rol spelen.

4. Snelle Oplaadtijd

LiFePO4 accu’s kunnen snel worden opgeladen, wat betekent dat je minder tijd kwijt bent aan wachten en meer tijd kunt besteden aan vissen.

5. Battery Management System (BMS)

Een belangrijk onderdeel van de LiFePO4 accu’s is het Battery Management System (BMS). Het BMS zorgt voor een optimale werking van de accu door het monitoren en beheren van de laadtoestand, temperatuur en stroom. Dit beschermt de accu tegen overladen, diepontladen en oververhitting, wat de levensduur en veiligheid verder verbetert.

BMS systeem van VoltaCase

6. Interne Chemische Reacties

Net als lood-zuur accu’s, genereren LiFePO4 accu’s elektrische energie door chemische reacties. Wanneer de accu ontlaadt, nemen deze reacties af, wat kan leiden tot een spanningsdaling. De LiFePo4 accu’s van VoltaCase komen nooit onder de 10 volt.

7. Verandering van Interne Weerstand

De interne weerstand van LiFePO4 accu’s kan ook toenemen tijdens ontlading, hoewel dit effect minder uitgesproken is dan bij lood-zuur accu’s.

8. Effect van Temperatuur

Lage temperaturen kunnen ook invloed hebben op LiFePO4 accu’s, hoewel ze doorgaans beter presteren in koude omstandigheden dan lood-zuur accu’s.

9. Stabieler Spanningsprofiel

Een van de grootste voordelen van LiFePO4 accu’s is hun stabielere spanningsprofiel tijdens ontlading. In tegenstelling tot lood-zuur accu’s, waarbij de spanning geleidelijk daalt naarmate ze ontladen, behouden LiFePO4 accu’s een relatief constante spanning gedurende het grootste deel van de ontlading. Dit betekent dat de spanning slechts licht daalt totdat de accu bijna leeg is.

10. Snelle Einddaling

Pas wanneer de LiFePO4 accu bijna volledig ontladen is, begint de spanning snel te dalen. Dit zorgt voor een meer voorspelbare en stabiele stroomvoorziening voor apparaten.

Verkrijgbare Formaten

VoltaCase biedt een breed scala aan formaten van LiFePO4 accu’s aan, zodat je altijd de juiste capaciteit kunt vinden voor jouw specifieke toepassing. Of je nu een kleine fishfinder van stroom moet voorzien of een krachtige motor voor je bellyboat, er is altijd een geschikte optie beschikbaar.

Voorbeelden van Formaten:

  • 12V 30Ah: Ideaal voor langdurig gebruik van bijvoorbeeld fishfinders. Meer powerbank te noemen 😉
  • 12V 50Ah: Geschikt voor de motoren en kortere vaartijden
  • 12V 105Ah: Langere tijden varen en daarbij ook apparatuur aansluiten
  • 12v 210Ah: Hele dagen varen op full speed en gebruik van apparatuur en opladen van items

Hoe bepaal je precies welke accu bij jouw situatie en vereisten past?

Om de juiste accu voor jouw toepassing te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met het stroomverbruik van je apparaten. Dit wordt gemeten in ampère-uren (Ah). Volg deze stappen:

  1. Bepaal het Verbruik van je Apparaten: Controleer het stroomverbruik van je fishfinder en elektromotor. Dit staat meestal vermeld in de handleiding of op het apparaat zelf.
  2. Bereken de Benodigde Capaciteit: Vermenigvuldig het stroomverbruik (in ampères) met de verwachte gebruiksduur (in uren). Bijvoorbeeld, als je motor 10A verbruikt en je wilt deze 5 uur gebruiken, heb je een accu van minimaal 50Ah nodig.
  3. Kies een Accu met Voldoende Capaciteit: Zorg ervoor dat de gekozen accu meer capaciteit heeft dan je berekening om te voorkomen dat de accu volledig leeg raakt tijdens gebruik.

Soms is het zo dat je alleen maar het Watt-uur ziet staan. In dat geval kun je dit terugrekenen naar Ah. Dit doe je met deze formule: AH=Wh/V. Ofwel, Verbruik gedeeld door voltage = Ah.

Rekenvoorbeeld: de nieuwste bellyboat motor (tevens beste op de markt op het moment van schrijven) – de Rhino CR30VF Electric Outboard Motor​

Heeft een laag verbruik van 280 Watt bij vol vermogen. Dit gedeeld door 12v. Daarmee hebben we het Ah max. verbruik: 280/12= 23,33Ah. Dat betekent dus: een uur full speed varen (doe je bijna nooit) kost je 23,33Ah aan vermogen.

Zelfde principes kun je gebruiken voor je fishfinder / dieptemeter. Zo kun je een gecalculeerde inschatting maken van het ”formaat” accu dat je nodig hebt.

Aansluitmogelijkheden

Een van de grote voordelen van deze accu’s is hun veelzijdigheid in aansluitmogelijkheden. Ze kunnen worden voorzien van alle gewenste aansluitingen, waaronder:

  • Sigarettenaansluiting (12V)
  • Anderson stekkers
  • Voltmeter
  • USB 3.0

Alle aansluitingen op de VoltaCase 210ah

Dit betekent dat je zowel je fishfinder als je bellyboat motor op dezelfde accu kunt aansluiten, wat zorgt voor een georganiseerde en efficiënte stroomvoorziening. Zo kun je hier ook je Gerbering sokken op aansluiten, die vragen – zoals de meeste systemen – ook 12v. Om een idee te geven: Zelf neem ik mijn VoltaCase 210Ah (waterdicht) ook mee wanneer ik statisch ga vissen om mijn macbook op te laden. De beveiligde lader daarvoor kan er ook gewoon ingezet worden.

Waterdichtheid van de accu’s

Voor extra bescherming en duurzaamheid kunnen accu’s geleverd worden in een totaal waterdichte case. Dit is vooral handig voor gebruik op het water, waar de omstandigheden soms ruw kunnen zijn. Op je uitvaarboot of bellyboat is het altijd feest en komt er sowieso water binnenboord – de weersgoden zijn ons niet altijd even goed gezind namelijk. Dan is het belangrijk voor alle veiligheid om waterdichte cases om de accu’s te hebben.VoltaCase achterin de belly waterdicht

Want juist is ons mooie Nederland slaat het weer zo om en is het hele spul zeiknat. Kortom: Be prepared en kies voor veilig.

De beste en veiligste LiFePo4 accu’s van VoltaCase en Tom-Cat.nl

We streven met Tom-Cat.nl naar ”Only Quality Products”. Daarvoor kiezen we in dit geval voor VoltaCase. Waarom? Korte lijnen, de beste cellen in accu’s en bekend met het team er achter van specialisten in accu’s. Waardoor we weten dat veiligheid ook bovenaan de agenda staat. Alleen met zulke samenwerkingen durven we het aan. Door de korte lijntjes is maatwerk met accu’s dus ook heel goed mogelijk. Zo zijn we ook tot de 210Ah gekomen, waar nu zelfs een 280Ah variant van is.

De 5 aan ons meest gestelde vragen over de LiFePo4 accu’s

Door de tijd heen krijgen wij aardig wat vragen over de meest geschikte accu voor een specifieke situatie voor bijvoorbeeld de uitvaarboot of bellyboat. Dit zijn de meestgestelde vragen over LifePo4 accu’s bij ons:

1. Hoe lang gaat een LiFePO4 accu mee?

LiFePO4 accu’s van VoltaCase kunnen ergens tussen de 3000 en 4000 laadcycli doorstaan, wat betekent dat ze bij normaal gebruik jarenlang meegaan. Met in je achterhoofd dat er 365 dagen in een jaar zitten en je niet elke dag mag vissen: Een accu voor meer dan je komende 10 visjaren.

2. Zijn LiFePO4 accu’s veilig?

Ja, LiFePO4 accu’s zijn zeer veilig vanwege hun stabiele chemische samenstelling en ingebouwde beveiligingsmechanismen tegen oververhitting en overbelasting.

3. Kan ik meerdere apparaten op één accu aansluiten?

Ja, dankzij de diverse aansluitmogelijkheden kunnen meerdere apparaten zoals een fishfinder en bellyboat motor tegelijkertijd op één accu worden aangesloten zonder problemen.

4. Hoe snel laadt een LiFePO4 accu op?

De oplaadtijd varieert afhankelijk van de capaciteit en de gebruikte lader, maar over het algemeen kunnen LiFePO4 accu’s snel worden opgeladen, vaak binnen enkele uren. Er zijn verschillende opladers, namelijk de 10Ah, 20Ah, en 30Ah: deel dus het te laden vermogen van je accu door het vermogen van je lader en je weet precies hoe lang het duurt voordat je accu opgeladen is. Voor de langere trips zijn er ook de opvouwbare zonnepanelen van VoltaCase om je accu tussentijds op te laden, dat is echt fantastisch.

5. Zijn de accu’s echt waterdicht?

Ja, de accu’s kunnen geleverd worden in een volledig waterdichte case, wat ze ideaal maakt voor gebruik in natte omgevingen. De accu’s van VoltaCase presenteren we op evenementen vaak in een bak met water, dat de accu volledig onder water ligt en er een motor op draait.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een betrouwbare, veilige en efficiënte stroomvoorziening voor je bellyboat, uitvaarboot of fishfinder, dan zijn de LiFePO4 accu’s van VoltaCase de beste keuze. Met hun lange levensduur, snelle oplaadtijd en veelzijdige aansluitmogelijkheden bieden ze alles wat je nodig hebt voor een optimale viservaring. Bezoek Tom-Cat.nl en VoltaCase voor meer informatie en om de perfecte accu voor jouw behoeften te vinden. Wij hebben ze allemaal op voorraad liggen.

Koop hier direct je accu.

Over Tom-Cat Tutorials, Tips & Tricks

Abonneer snel op ons Youtube kanaal! Leuke acties zullen volgen en je ziet meteen de nieuwste video’s!

Voor deze video’s en informatieve pagina’s gebruiken we wat wij de juiste materialen vinden – dus geen gesponsorde items of producten. We vertegenwoordigen als Tom-Cat.nl alle meerval merken, zodat we voor alle meerval vissers, ongeacht de merkenvoorkeur, er kunnen zijn en het beste kunnen bieden! Wij focussen op de beste producten voor het vissen op meerval.

Tight lines – Team Tom-Cat!

Meer leesvoer

Pop-up montage met wormen / bloedzuigers voor meerval op stilstaand water

Lees meer

Het vissen op meerval in gesloten tijd

Lees meer

Wormenrig voor het afspannen op meerval

Lees meer

Meerval onderlijn met spliceable leader

Lees meer

Het knopen van een onderwaterdobber onderlijn voor het vissen op meerval

Lees meer

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef alstublieft een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu