Tips & Tricks

Meerval Vissen

2 reacties

Het vissen op meerval wordt steeds populairder in Nederland. Logisch ook; ze zijn op steeds meer plekken te vinden. Afspannen op meerval in de rivierPraktisch alle grotere rivieren en wateren daarmee in verbinding zijn een potentieel thuis voor meerval. Vroeg of laat kom je er mee in aanraking als je gaat vissen! Het is het Big Game fishing in het prachtige Nederland – een manier van vissen die totaal anders is – ongekend spannend, andere materialen, andere formaten, andere gevechten. Vergeleken met elke andere soort die in Nederland van nature te vangen is, is de meerval vele malen sterker en zwaarder. Met lengtes tot drie meter en gewichten tot 150kg. Een prachtige uitdaging voor jou als sportvisser!

Meerval vissen, hoe doe je dat in de praktijk?

Voor het vissen op meerval zijn er talloze mogelijkheden. Je kunt ze vangen op allerlei manieren. Vanaf het water of vanaf de kant. Met of zonder fishfinder. In dit artikel leggen we uit welke manieren geschikt zijn om succesvol achter de Europese meerval aan te gaan. Zo kun je kiezen welke manier bij jou past.

Let op: We raden het zwaar af om gebruik te maken van je karperstokken of snoekhengels. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is: Het materiaal is te zwak. Waardoor meerval met materiaal in de bek rondzwemt wanneer het mis gaat EN het materiaal dusdanig zwak is dat bij grotere meervallen uitputting op de loer ligt. Zodra een grote meerval totaal uitgeput wordt aan je karperstok of spodhengel heb je een grote kans dat deze het niet haalt. Tevens zul je de recordvissen er niet mee kunnen landen en verspelen, met alle gevolgen van dien. Kortom: ga voor kwaliteitsproducten voor de meerval en voor jezelf. Een meerval die het niet haalt verpest je visavontuur.

De verschillende manieren van het meerval vissen verder uitgelegd om toe te passen

Thomas Sintobin op Meerval Mania 2022De verschillende manieren om te vissen op meerval hebben we opgedeeld in de volgende ‘’methoden’’. Elk van deze methoden heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en moeilijkheden. Bij het vissen op meerval is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Dat is waar (wij zelf ook) sessies mee slagen of falen! De voorbereiding zit hem ook in stek kennis en keuze in aas en de daarbij horende montages. De te onderscheiden methodes om op meerval te vissen zijn opgedeeld in:

Statisch vissen op meerval

Het statisch vissen op meerval kun je op verschillende manieren doen. Daar zijn ondertussen eindeloos veel mogelijkheden en varianten in te bedenken. Echter zijn er in de basis veel overeenkomsten. Daarom hebben we het – om het simpel en duidelijk te houden – opgedeeld in het afspannen vanaf de kant en het vissen vanaf de boot. Beide een vorm van afspannen met wederom onbegrensde mogelijkheden. Zo is het ook mogelijk om te freestylen. Eigenlijk ook weer een vorm van afspannen, echter maak je gebruik van (on) natuurlijke elementen om je aas te presenteren aan de meerval. Kort gezegd positioneer je je aas door het middels een breeklijn ergens aan vast te maken (veelal een meerval-hotspot). Een logisch gevolg hierop is het vissen met boeien op meerval. Hierin vervang je het natuurlijk object eigenlijk door boeien, welke je zelf verankerd hebt. Iets wat een eigen uitleg behoeft is het vissen op meerval met een steenmontage. Wat op vele manieren kan – wat echter goed moet gebeuren om het effectief te laten zijn. Andere factoren spelen hierin weer een rol. Dan – wanneer je al wat meer ervaring hebt of in situaties vist waarin het nodig is – het vissen met meerdere breeklijnen en omleggers. En natuurlijk: het vissen met pellets op meerval. 

Hier nog even overzichtelijk – met beeld, zodat het wat visueler is – de verschillende manieren als links naar de uitgebreide pagina’s: 

Hier ga je naar de pagina vol met informatie over het afspannen op meerval en de verschillende mogelijkheden daarvan.

Met kunstaas op meerval vissen

Het vissen op meerval met kunstaas is altijd nog een spectaculaire wijze. Deze actieve manier van het vissen op meerval is vanuit de boot te doen, evenals vanaf de kant. Helemaal wanneer het hoogwater is, is het vanaf de kant zeer effectief om met kunstaas, pluggen en lepels achter de snorren aan te gaan! Ook in de winterperiode is dit prima te doen – de kunst is echter het vinden van de meerval! Natuurlijk heb je ook de filmpjes gezien van de oppervlakte kunstaasjes in Frankrijk en Spanje. Prachtige beelden in helder water waarbij er een reus onder de bomen vandaan schiet – vol op de topwater lure. Magistraal! Ook dat is in Nederland natuurlijk mogelijk, echter is de omgeving totaal anders en zul je hier minder snel effectief mee zijn of zal het er minder spectaculair uitzien. Hier ga je naar het uitgebreid artikel over hoe je met kunstaas op meerval kunt vissen. 

Verticalen op meerval vanuit de (belly) bootMeerval gevangen met verticalen vanuit de boot

Het vissen vanaf de boot op meerval is en blijft een van de meest populaire methoden. Met fishfinders altijd paraat lijkt het soms wel op pacman. Het letterlijke kat en muisspel op het water. Soms volgt een meerval wel een uur om af te buigen, soms zie je maar een schim op je fishfinder en hangt de snor al. Een geweldig avontuur! Het vissen vanaf de boot wordt ook veelal verticalen genoemd. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst de meest bekende methode: Het vissen op meerval met kwakhout, teasers en dikke dauwpieren. Je ziet het overal voorbij komen. Ook zie je veel filmpjes over het kwakken ofwel clonken. Super kenmerkend voor de meervalvisserij. Vanaf de boot heb je meteen meerdere mogelijkheden. Zoals je de dauwpieren en teasers aanbiedt, kun je ook je shad aanbieden. Gebruik je dan nog het kwakhout, wat voor shad kies ik en beweeg ik deze of houd ik deze stil? Een veelgebruikte methode is ook het aanbieden van aasvissen middels fireball montages. Een methode vanuit het snoeken, wat met het de nodige aanpassingen zeer effectief kan zijn! Ook kun je hier vinden wat nou precies ‘’Pelagisch vissen op meerval’’ is. Dat klinkt ingewikkeld, maar is dat ook zo? Hier alle onderwerpen onder elkaar welke tot in detail beschreven worden:

  • Vissen met kwakhout, teasers en wormen
  • Shads
  • Fireballs 
  • Pelagisch vissen op meerval
  • Driften met dobbers

Niet veel beschreven methoden (improvisaties die tot grote successen leiden)

Simpele aaspresentaties voor schuwe meervallen kunnen zeer effectief zijn. Denk daarbij aan een dobber die je door de stroomnaad laat gaan met een tros dauwpieren, op diepte gehouden door een inline stuk lood. Nauwkeurig uitgelood natuurlijk. Of deze zelfde constructie met een aasvis. Dit zijn ook dé methoden om op de bijhengel vanuit de (Belly) boot succesvol te zijn. Hierbij – doordat het een bijhengel is en niet de main-focus heeft – goed denken aan de maximale diepte. Zodat je niet vastloopt, wat gevaarlijk kan zijn met de zware materialen die je gebruikt bij het vissen op meerval.

Meervalvissen zoals wij het beleven bij Tom-Cat.nl

Je bent aangekomen bij je uitgekozen stek – ver bij iedereen an alles vandaan. Je pakt rustig in de middag alle spullen uit, maakt een tentenkamp en gaat op verkenning. Je hebt bepaald waar je je hengels uit gaat leggen. Eentje links half op het talud, eentje links door het midden – met de stroming mee en eentje rechts middels een freestyle montage bij een dode boom in het water, wat ondieper en rustiger water. De avond begint in te zetten, langzaam beginnen er kleine plonsjes aan het oppervlakte te verschijnen. Je hoort ze, maar ziet ze niet goed genoeg. Je hebt een goed gevoel: De prooivissen worden actief. Dit is het moment. Je kijkt elke minuut van links naar rechts langs je hengels; checkt nog een keer je slip of die potdicht zit. Maar dan…je ziet de top langzaam bewegen. Het belletje rinkelt. Ineens begint de top heel langzaam door te buigen – tot deze ineens hard doorgezwommen wordt. De hengel trekt maximaal krom in korte tijd. Om vervolgens…Snoeihard terug te klappen – de breeklijn is door. Direct staat de hengel ook weer krom. Niet uit de steun te krijgen! Met veredelde moeite neem je de hengel in de handen, sla je nog een keer…contact! De strijd begint. Uitgeput trek je na 20 minuten de 2m+ op de grote onthaakmat. Een high five met je maat. Foto’s. Om vervolgens snel weer opnieuw uit te leggen. Op naar de volgende! 

Heb je nog vragen over hoe te beginnen, je loopt ergens tegen aan of je hebt advies nodig? Neem contact op met ons! 

Meer leesvoer

Meervalvissen met pellets – zo doe je dat!

Lees meer

Het freestyle afspannen met outriggers op meerval

Lees meer

2 reacties. Leave new

  • Beste mensen,

    Mijn complimenten voor de zeer uitgebreide site. Ben niet in het bezite van een bellyboad e.d. Heb naar het filmpje van de steenmontage gekeken, en vraag me af hoe je dat ding in het water krijgt, verhaal is dus eigenlijk niet af.Woon aan de Ijssel een sterk stromende rivier, en zit te twifelen of inlinelood van 200 gram een oplossing kan zijn, of dat het door de sterkestroming niet mee genomen kan worden. Inline ankerlood,…. zeelood met die metalen sprieten, bestaat helaas niet.

    Zien jullie oplossingen voor deze kantvisser ?

    Alvast hartelijk dank voor jullie reactie.

    Met vriendelijke groet,

    R,H,Kummer
    te Deventer

    Beantwoorden
    • Beste R.H. Kummer,

      Bedankt voor de complimenten! Fijn om te horen – we zijn druk bezig alles door te bouwen en qua informatie met iedereen te delen over het meerval vissen.

      Ook bedankt voor de feedback, er volgt nog een filmpje hoe je goed je montages het water in krijgt. Deze zal ik in ieder geval alvast delen:

      1. De steen dus uitwerpen vanaf een kribkop. Hierbij de onderlijn + benodigde hoeveelheid lijn afrollen en in een emmer netjes op volgorde leggen. Onderlijn er buiten laten hangen zodat de lijn niet in de knoei komt.
      2. De steen uitwerpen + tweede hengel gebruiken. Hierbij puur hengel + onderste deel + hoofdlijn en wartel. Dit in een goede steun. Vervolgens de wartel van de hoofdlijn verbinden met de wartel van de tweede hengel. Beide molens open zetten, zo kun je de steen inwerpen en heb je vrij lijn. Kun je zodra de steen geland is op de bodem, de onderlijn op je wartel welke aan de hoofdlijn zit bevestigen.
      3. Vissende met vast lood kun je ook de 360 grams proberen. Echter soms is dat zelfs onvoldoende…
      4. Ballonnetje (of bouw met extra touw) met extra breeklijn – deze in de stroming leggen, ballon losslaan zodra deze boven de juiste plek hangt.
      5. Een soort planer board maken waarop je de steen kunt leggen + touw. Dan om laten kieperen op de plek waar je wil dat je aas in het water ligt.

      Hopelijk heb je hier wat aan!

      Groeten,
      Team Tom-Cat.nl

      Beantwoorden

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef alstublieft een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu